Man siger at alt godt har en ende, og det har det så netop fået for mig. Jeg er blevet smidt ud af Heste-Nettet af den bestyrelse hvis eneste formål er at tjene Heste-Nettets interesser. Denne side beskriver min side af sagen, set af mig og af de folk som jeg har sympati for i denne sag. Kommentarer til indholdet er naturligvis velkomne, når bare de foregår i et nogenlunde ordentlige leje, og særligt for nogle personer på Heste-Nettet er det åbenbart svært nok i sig selv.

Min start med Heste-Nettet

Jeg kom med i Heste-Nettet tilbage i januar 2001, hvor Carsten Holst skrev at han manglede noget hjælp til et community-site, og da jeg faktisk ikke havde noget at lave på daværende tidspunkt tænkte jeg at det kunne jeg da godt være med til. Jeg havde ikke det mindste forstand på heste da jeg kom med, hvilket jeg da senere fik; både teoretisk og praktisk. Min eneste motivation var at “den er squ dårlig, det må vi lave om på” og “der er mange brugere, men der kan være endnu flere” - og det har jeg altid arbejdet udfra. Jeg har altid spurt mig selv: “Kan brugerne bruge det jeg har gang i at kode til noget?” - og hvis ikke, så har jeg ikke lavet det.

Ved Hest og Rytter 2001 stiftede jeg for første gang bekendtskab med Henrik Biering, formanden for bestyrelsen. En tydeligvis forvirret mand, som talte i øst og handlede i vest, men når man er så grøn som jeg var dengang, så er man jo villig til at se gennem fingre med en hel del. Til Hest og Rytter stiftede jeg også bekendtskab med mange andre fra Heste-Nettet Casper Biering, Lene Ibsen, Mette H. Pedersen og Jan Rasmussen - foruden de mange brugere som var henne og sige goddag til os på standen - blandt andet det et medlem fra det som allerede dengang var kendt som GimpeKlubben, Kirsten Ø.

Hest og Rytter foregik i Herning, og da jeg selv boede i Ilskov 14 kilometer derfra sov jeg hjemme, mens de øvrige medlemmer af HN Internt overnattede i et sommerhus. Og gudskelov for det. Om aftenen skulle der diskuteres visioner og planer for Heste-Nettet, og det viste sig at være en længere omgang langhåret diskussion, hvor alle var enige; med undtagelse af naturligvis Henrik. Der var generel mening blandt alle undtagen Henrik om at det nuværende design var enormt grimt, og at vi simpelthen måtte have noget nyt - Henrik mente istedet at en ny Markedsplads (se hans forslag på http://www.biering.dk/hestenettet/) var vigtigere - og sådan gik hele aftenen. En lang diskussion af om man skulle det ene eller det andet, noget jeg senere fandt ud af mere end nogensinde beskrev Heste-Nettet. Der blev dog (i modsætning til så mange andre fremtidige diskussioner) opnået “enighed” om at man skulle have nyt design og ny Markedsplads bagefter. Det blev aftalt at jeg lavede det nye design, mens Carsten Holst lavede Markedspladsen i det omfang han havde mulighed for det.

Hvad fik Heste-Nettet ud af messen? Ikke det helt store - på Henriks opfordring blev hans forslag til Markedsplads fremvist - på trods af at den generelle mening var at man ikke skulle præsentere noget som ikke var færdigt, men nuvel…

HN Lodge

Min indgangsvinkel til Heste-Nettet var som tidligere hele tiden at tilføje noget brugerne kunne bruge til noget - man skulle kunne bruge sit brugernavn og kodeord til noget. Derfor luftede jeg også på Hest og Rytter 2001 muligheden for at jeg måtte lave en slags præsentationsgalleri, hvor brugerne selv kunne vedligeholde en beskrivelse af dem selv og deres hest. At jeg så senere skulle finde ud af at Heste-Nettet i forvejen havde haft et præsentationsgalleri, som de var raget uklar omkring, og som var vedligeholdt af Pia Robdrup er noget andet, som slet ikke hører til denne diskussion (Læs: http://www.heste-nettet.dk/forum/1/31257/31257/, http://www.heste-nettet.dk/forum/1/31396/31396/, http://www.heste-nettet.dk/forum/1/31407/31396/ og http://www.heste-nettet.dk/forum/1/31231/31231/). Alt det skete, omend ikke med accept af Henrik, så holdte han hvertfald sin mund.

Det nye design…

Det næste rigtigt store projekt for mig var det nye design på Heste-Nettet - det gamle orange med frames og alt muligt var ganske enkelt for grimt. Jeg havde overhovedet ikke nogen som helst forstand på grafisk design, så der var jeg nødt til at finde en som kunne hjælpe mig med at lave det, og også gerne en som kom på Heste-Nettet. Det viste sig at Freja Boman havde lidt forstand på det.

For at gøre en lang historie kort, så sagde jeg nej til at komme mine forældre på sommerferie, og brugte den istedet på at gøre Heste-Nettet klar til lancering med ny ham den 24-08-2001 (http://www.heste-nettet.dk/nyheder/219/).

Forud for dette var gået en diskussion mellem mig og Carsten Holst om hvilket design vi skulle have - ingen ville skære igennem - så det endte med at jeg sagde til Carsten, at hvis han havde tid til at sætte hans design skulle han have lov til det, og hvis han ikke havde det, så ville jeg godt bruge de nødvendige måneder på det. Det blev han lidt sur over, men accepterede dog at han da ikke havde meget tid, og derfor måtte se at jeg fik lov til at lave det, og bruge det design som Freja og jeg havde lavet i en koncentreret periode på 4 dage i hendes lejlighed.

Et behov for kraft

Omkring skiftet til den nye server blev det klart at Heste-Nettet ikke længere kunne blive liggende på det ganske almindelige webhotel det lå på, derfor var Henrik allerede tidligere gået igang med at undersøge muligheden for at få hosting hos eTelia, et datterselskab til Telia. I august 2001 var denne aftale uklar, det var umuligt at få nogen deadline og det hele lugtede i bund og grund af at der aldrig nogensinde ville ske noget.

I HN Teknik krogene luftede man efterhånden muligheden for at indkøbe egen server, men formanden forbestyrelsen gjorde det klart at der ikke var økonomi til det. Jeg opfordrede Henrik til at tage kontakt til DoubleClick (det største banner-reklame firma på daværende tidspunkt) og forhøre sig om det ikke var muligt vi kunne få deres bannere. Ikke fordi jeg mente at Heste-Nettet skulle tjene styrtende med penge, men fordi der i det mindste skulle være penge til at dække udgifterne til at man kunne tilbyde brugerene en ordentlig service. Man spiste mig af med at man skam arbejdede på det.

HN Tilbud

Hver eneste måned blev jeg imponeret over Heste-Nettets besøgstal, så da jeg i et tog med Freja kom til at nævne at vi da måtte have mulighed for at folk kunne købe HN-Merchandise, var vi da nødt til at have lavet et sted hvor vi samlede tilbud som folk kunne få på specielle produkter, netop fordi de var bruger på HN. Dette blev til HN Tilbud, og jeg fik en aftale istand med Guleroden.dk om at de kunne trykke og sende t-shirts for os. Alt var godt, der blev godt nok ikke solgt mange t-shirts, men et abonnement på Landsbladet Hest gik som varmt brød.

I februar modtog jeg så en email fra Guleroden.dk om at man ønskede at stoppe samarbejdet, da man blandt andet ikke mente Heste-Nettet opfyldte sin del af aftalen. Henrik har altid stået for kontakten til partnere, og jeg troede ikke der var nogle problemer. Henriks modvedligehold af kontakten blev altså årsag til at vi ikke længere har t-shirts under HN Tilbud. Jeg er efterfølgende blevet gjort opmærksom på at Guleroden.dk ikke mente aftalen var misligeholdt, og må derfor gøre opmærksom på at det er min egen udlægning af sagen. Min opfattelse er at såfremt Henrik havde vedligeholdt den oprindelige aftale havde der fortsat været et samarbejde med Guleroden.dk

Det første virkeligt konkrete eksempel på at Henrik ganske enkelt ikke magter den opgave han er blevet udstyret med.

Igen lovning på ny server

I december 2001 blev jeg lovet at nu skete der snart noget med den nye server - man skulle bare have nogle bannere fra DayRates, så ville den være i vinkel. Men det skulle vise sig at være meget meget anderledes.

Ydermere forberedte jeg i december 2001 at lave Markedspladsen - jeg havde udtænkt at den skulle kunne hente data direkte fra Heste-Data, og selvom Henrik mente at det da var smartere at indeksere alle hestene selv (“for så har vi jo de data”) mente jeg nu nok at der ikke var grund til at have dem liggende hos os når vi alligevel kunne hente dem. Jeg fik lavede noget jeg kaldte “stamtavle-tegneren”, et program, som skulle integreres i den nye Markedsplads således at det blev attraktivt at bruge HN’s Markedsplads fremfor andre, eksempelvis Horse.dk eller HesteInfo.

Jeg brugte omkring 2530 dage på stamtavle-tegneren, så det var et ret omfangsrigs projekt. Jeg sendte det i test hos GroupCare - sådan for at høre folks første meninger og så videre - jeg opnåede at modtage ikke mere end 3 svar, hvoraf de to var fra Henrik, og var ting han skulle have sagt for længe længe siden, da det var centrale ting som skulle laves om. Jeg drog min egen konklussion og besluttede at det skulle være som jeg allerede havde lavet det. Langt bedre respons fik jeg på Ryttersnak, hvor jeg postede det af tre omgange.

+500 brugere fra dag-til-dag

Fra 31. december til 1. januar oplevede Heste-Nettet en stigning i besøgstallet på 500 pr. dag, det var mere end Ryttersnak kunne klare, og jeg måtte i arbejdstøjet for at optimere. Jeg sendte flere forslag til vores interne diskussionsforum, kaldet GroupCare eller GC, for ligesom at få en anden teknikkers side af sagen. Carsten havde i mellemtiden taget pause fra HN, og besvarede kun det mail han havde lyst til og syntes vedkom ham. Selvom man startede mails med “Hej Carsten” mente han ikke det var til ham, så situationen var ret problematisk.

Det lykkedes mig at få Ryttersnak til at køre hurtigt nok, men sendte samtidigt endnu en opfordring til bestyrelsen, om at nu var det fandeme nu, ellers ville det koste brugere; vi kunne ikke leve med svartider på over 10 sekunder i de travle tider, den skal gerne være under 1 sekund for folk med ADSL.

Exit Carsten

Den 21. marts meddelte Carsten Holst endelig efter en laaang periode, hvor han stort set ikke havde lavet noget at: “På grund af tidspres med hensyn til mit studie, arbejde og alt det andet, har jeg valgt helt at melde mig ud af heste-nettet.” - dette gav mig officielt det ansvar jeg reelt havde haft i mellem 5 og 6 måneder. Carsten gik fordi jeg for tit var gået ham på klingen når han lavede noget lorte kode eller når han ikke afleverede noget på det tidspunkt han havde lovet. Disse konfrontationer var i høj grad mulige fordi bestyrelsen (som Carsten selv var en del af) overhovedet ikke havde/har styr på Heste-Nettet, men lader alt sejle. Der er aldrig nogen som skærer igennem og siger: “sådan gør vi”, og når ingen gør det ender det med at man bare laver noget, men så har man balladen bagefter, for “det er jo ikke blevet bestemt” - ja, tak - der er ikke noget som er blevet bestemt i HN siden sommeren 2001 hvor det blev bestemt vi skulle have nyt design.

Ny server i sigte

En anden grund til Carstens exit var at han ikke mente indkøbet af den nye server var forsvarligt samt at det ikke var blevet diskuteret ordentligt interne i bestyrelsen. Det var sådan set ikke min afdeling, når bare jeg fik en server så jeg kunne give brugerne ordentlig service var jeg ligeglad, så måtte bestyrelsen gøre det nødvendige for at vi kunne få den, og der var virkelig brug for den.

Men endelig fik jeg en konkret dato for levering af den nye server, og på trods af at Henrik var 1 måned om at bestille den, så fik jeg den endelig til Ikast den 25-03-2002, hvor jeg havde allieret mig med to nørder på kollegiet til at assistere mig med opsætning, test og opstilling.

Serveren skulle opstilles hos Struer.net - et hosting-firma, som jeg fik kontakt med gennem en anden på mit kollegie, og som jeg selv tog den indledende diskussion om hosting med, da jeg vidste at overlod jeg det til Henrik at fortage de indledende manøvre ville blive syltet som så mange andre gode aftaler før den.

Da Cavan endelig kom op mærkede jeg for første gang at nogen ville have mig væk fra Heste-Nettet. På GroupCare havde jeg 34 dage inden starten skrevet til de interne om at de kunne teste den nye opsætning og hastighed inden vi startede, men jeg fik kun ganske ganske få svar, og gik derfor ud fra at det måtte køre godt. Efter starten af Cavan var Zanne Munk hurtigt på banen med en fandens masse fejl (http://www.heste-nettet.dk/forum/1/150090/150090/) - man kan jo naturligvis godt spørge sig selv hvorfor hun ikke havde kommet disse fejl på GroupCare, men set i bagklogskabens ulideligt klare lys skulle jeg fjernes, og så er sådanne ting vand på hendes mølle.

Mistillid til bestyrelsen

På dette tidspunkt har både Carsten Holst og Dinny Lund forladt bestyrelsen for Heste-Nettet, og der er røster fremme, som vil vælte bestyrelsen. Jeg selv er med til at skabe denne røst - sammen med Zanne, Annette, Marcus og Pia - faktisk alle med størrere arbejdsopgaver i Heste-Nettet. Jeg finder imidlertidig ikke disse folks måde at angribe bestyrelsen i overensstemmelse med min egen, og begynder derfor meget direkte at kritisere den, og erklærer min mistillid til den, og meddeler at jeg synes den skal træde tilbage, og de udtalelser står jeg ved.

Men hvad skyldes denne mistillid så? Jo, sammetidigt med at jeg ser et GroupCare, hvor alting sejler, et Ryttersnak hvor der åbenlyst mangler moderatorer og aftaler som fortsat bliver misvedligeholdt, så ser jeg en Henrik der har travlt med at rende rundt og finde nye spændende aftaler. På Hest og Rytter 2002 oplever jeg en Henrik, som sædvanligt ikke har styr på noget, og føler mig pinligt berørt over at han rent faktisk er den person som repræsenterer Heste-Nettet.

Jeg oplevede en bestyrelse, som enten var komplet inaktive (Tina Lyngs), ikke havde styr på hvad den lavede (Jan Rasmussen) eller som rendte rundt og lavede alt muligt som slet ikke harmonierede med den vision jeg havde for Heste-Nettet og som jeg står for på Ryttersnak og blandt mine venner. Man snakkede om at internationalisere Heste-Nettet, indføre mikrobetaling på ting jeg ville mene var elementært, indeksere alle heste i Danmark og sådan var det stort set hele tiden.

Jeg var nødt til at gøre noget med bestyrelsen, jeg kunne ganske enkelt ikke holde min kæft.

En bestyrelse for en fond, som iøvrigt er tvivlsom, rent juridisk:

Heste-Nettet som fond

Det her afsnit tager jeg en hel del forbehold for - selvom jeg har været med i Heste-Nettet i laaang tid, så er jeg ikke sikker på at jeg har forstået det korrekt, og Henrik er umulig at få konkrete besvarelser ud af.

Heste-Nettet tilhørte engang Kongelundens Ridecenter Fond - en rar lille indspist bestyrelse som har Henrik Biering som formand - i 2000 blev man enige om at man ville trække Heste-Nettet ud i en fond for sig selv, den nye fond fik nogle vedtægter, som efter min mening går ud på at dem der sidder der ikke kan væltes, og nærmest kun kan afgå enten ved døden eller ved at de ikke gider sidde der mere. Den nye fond fik Henrik Biering til formand, og i henhold til fondens vedtægter skulle bestyrelsen suppleres med en repræsentant fra hesteverdenen, dette blev Dinny Lund, og en repræsentant fra den tekniske verden, dette blev Carsten Holst.

Problemet med denne fond er imidlertid at den ikke er stiftet, da Heste-Nettet ikke har så stor værdi at det kan anerkendes som en fond (eller hvordan det nu var, det var lidt forskelligt hvilket svar man fik). Så Heste-Nettets officielle betegnelse er: “Heste-Nettet Fond (under stiftelse)” - men hvordan kan en fond som ikke findes have økonomi, og ledelse? Det spørgsmål har jeg forsøgt at få svar på mange gange, men det er aldrig rigtigt lykkedes mig. Umiddelbart vil jeg mene at man ikke kan være under stiftelse i 2 år - og slet ikke uden at holde de nødvendige møder og føre det nødvendige regnskab, men det mener man altså man kan.

Siden Carsten Holst (og Dinny kort efter ham) forlod bestyrelsen - og bestyrelsens advokat kort efter dem - har fonden stridt mod signe egne vedtægter. For det første skal der være mellem 5 og 7 medlemmer, da jeg spurte til dette mente man ikke at man ville besætte de ledige pladser foreløbigt. For det andet mangler fonden repræsentation fra hestens verden og fra den tekniske verden - heller ikke på det punkt efterleves vedtægterne.

I Heste-Nettet har man efter min mening en bestyrelse, som overhovedet ikke har begreb om det de arbejder med, det understreges af Tina Lyngs kommentar på GroupCare hvor hun udtaler at hun ikke ser den interne gruppe som en særlig stor arbejdsmæssig ressource. Det kalder jeg en hån af format, og det var den slags ting jeg ikke kunne leve med - jeg var nødt til at gøre noget.

Oveni ovenstående kommer at jeg mener bestyrelsen har spillet fallit, de ledelsesmæssige problemer er ene og alene bestyrelsens og i sidste ende formandens skyld.

Mødet i juni…

Efter lange perioder med store interne problemer lykkedes det endelig at få fundet en dato hvor alle interne som har mulighed for det kan mødes og diskutere problemerne - et møde jeg har forventet mig meget af, og som jeg virkelig havde set frem til at deltage i.

På mødet, som afholdes i Korsør, var dagsordenen klar - konkrete løsninger på problemerne samt diskussion af hvordan man kommer ud af den nuværende situation.

Slangen i paradis…

Jeg skulle ud af Heste-Nettet fordi jeg for det første har kritiseret bestyrelsen, men lige så vigtigt er at der var folk som på det personlige plan ikke kunne lide mig. Disse folk har bevidst arbejdet frem mod optagelse i de interne kredse, for derefter at arbejde med skjult dagsorden for at få mig fjernet. Både ved at få mig til at se dum på Ryttersnak, men også ved at rette meget (og ofte grundløs) kritik af mig og min person på GroupCare.

Zanne Munk og Annette Skovbon kom med i Heste-Nettet på nogenlunde samme tidspunkt, og har fra dag 1 koordineret deres indlæg og brok for at få opfyldt deres fælles mål; at få mig væk. Deres årsager hertil kender jeg ikke, og jeg er overbevist om at de på ethvert tidspunkt vil benægte ethvert kendskab til det, men det understreges af det handlinger fortaget før de kom med i Heste-Nettet, og stregen laves tydeligere af deres handlinger mens de var i Heste-Nettet. Et eksempel herpå er Zannes håndtering af fejl på Cavan efter starten, som ligeså godt kunne have været holdt på GroupCare (http://www.heste-nettet.dk/forum/1/150090/150090/)

Hvad der videre skete…

Det begynder at gå stærkt nu - jeg har på nuværende tidspunkt lugtet hvilken vej tingene går, og har drøftet hvad der skal gøres hvis det utænkelige skulle ske og jeg bliver smidt ud af Heste-Nettet. Det stod klart for mig at jeg under ingen omstændigheder ville gå selv, skulle jeg ud var det fordi jeg blev smidt ud.

Mandag modtog jeg et opkald fra Henrik, hvor han fortalte mig at jeg var uønsket til mødet i Korsør, jeg krævede et konkret svar på om det betød at jeg var smidt ud, men det var ikke muligt at få et konkret svar fra ham. Da jeg kom hjem var det via GroupCare udsendt at jeg i samråd med Henrik havde valgt at prioritere kæresten, eksamensprojektet og andre ting højere end Heste-Nettet, og derfor ville tage en pause.

Det stemmer under ingen omstændigheder overens med det fkoaktiske indhold af samtalen, og jeg efterlyster et svar på om jeg er ude eller inde, og gør det ved samme lejlighed klart at jeg ikke vil gå frivilligt samt at man i min verden er enten inde eller ude - ingen mellemvej.

Umiddelbart inden mit indlæg på Ryttersnak konstaterer jeg at hele min adgang til Heste-Nettet er fjernet, og modtager herefter en email som igen kan tolkes som man har lyst til, men i min tolkning (og iøvrigt også de som jeg normalt snakker med - fjender som venner) var der tale om en udsmidning.

Afrunding

Denne skrivelse skal ses som mit eneste bidrag til debatten, det er vigtigt for mig at få forklaret min side af historien, og ikke den farvede version hvor “han er velkommen tilbage” og “vi har i samråd truffet beslutningen” hersker, for det er ikke det som er foregået. Jeg håber at skrivelsen dokumenterer at jeg hele tiden har haft brugernes behov og ønsker for øje.

Jeg håber denne skrivelse har opfyldt sit formål, at forklare sagen udfra mit synspunkt samt at give en forståelse for hvorfor jeg ikke længere er med i Heste-Nettet.

Det har været vigtigt for mig at forklare min side af sagen på en ordentlig måde, og derfor er dette indlæg mit sidste bidrag til debatten med mindre jeg føler jeg virkeligt er nødt til at kommentere noget. Jeg håber at enhver læser omend ikke er blevet enig med min opfattelse af situationen, så hvertfald har fået størrer forståelse, samt at alle indlæg på Ryttersnak henvendt til mig må blive besvaret med et link til dette indlæg.

Til slut vil jeg godt illustrere mit arbejde i Heste-Nettet ved at fortælle om hvad det har bevirket at jeg kom med i Heste-Nettet. Da jeg kom i Heste-Nettet havde jeg ikke forstand på heste, men det har jeg siden fået - både teoretisk og praktisk. Da jeg mandag fik opringningen fra Henrik var jeg på vej til Horsens for at besøge to brugere, og jeg sprang for første gang på en hest - godt nok kun et spring på 30 cm. men alligevel for første gang. At tage en nørd uden viden og stoppe ham på HN og få en hestenørd ud i den anden ende kræver både sin nørd, men det kræver også sine hestetøser. Tak for tålmodighed og flittig besvarelse af indlæg i den tid jeg var med, det var spændende og sjovt at være med. Og I har jo naturligvis ikke set den sidste hesteside fra mig af…