Ahh - fri. Det er nu sjovt som man har tendens til at mene at det “snart er weekend” ligeså snart man når til tirsdag. Ugen har været hård, særligt tirsdag og onsdag sluttede sent, mens torsdag var en lidt blød dag, og fredag nærmest var en sovedag.

Lad os begynde fra begyndelsen:

Mandag, den 2. februar - Ugens første dag, som også var en stor dag, idet vi skulle fremstilles for RC - Regimentschefen, som har rang af Oberst. Befalingsmændene gik ualmindelig meget op i det, og efter den lille tur fra barakken til stalden blev vi sat til at pudse støvler.

Mens vi ventede på RC overværede vi hesteparaden, hvilket er den ugentlige dyrlægekontrol af samtlige heste i stalden. Heriblandt også eskadronens mascot, som er en lille sort pony.

Fremstilling for RC blev flyttet til laden, da det regnede en del, og her kom først vores egen major og tog kommandoen, hvorefter Obersten efter et stykke tid indfandt sig. Geledet blev åbnet og han gav personligt os alle hånden og stilte nogle spørgsmål. Bag ham fuldte to majorer - den ene vores egen, den anden ved jeg ikke umiddelbart hvem var. Da de nåede til mig blev obersten af majoren gjort opmærksom på at jeg var talsmand.

Efter fremstillingen var det tid til at få udleveret mere materiel - ABC-dragt/komplet og forskelligt staldudstyr, blandt andet en 20 kroners hovrenser, så nu er jeg simpelthen klar til at rende i stalden, hvilket gerne skulle ske allerede fra næste uge.

Efter frokost begyndte vi så småt at svinge rudnt med geværet i en eksersits-lektion, nærmere betegnet “honærgreb”, eller det som jeg ville kalde “præsenter gevær”. M/75 er nu ikke helt nem at jonglere ret meget med uden at få ondt i armen.

Dagen afsluttedes med en ABC-lektion, hvor vi lærte de forskellige typer af atomare, biologiske og kemiske våbenkategorier at kende. Ret spændende, selvom den praktiske prøve kun består i at blive udsat for tåregas.

Tirsdag, den 3. februar - Tirsdag var vores første dag i felten, og vejret var absolut ikke til at være udenfor - det silede ned stort set hele dagen, men husarer klynker ikke.

Dagen før var vi blevet præsenteret for ordre om pakning af FII - hvilket i praksis vil sige at man tager alt sit tøj, fylder det i en rygsæk og propper det på nakken. Dét vejer relativt meget (ca. 25-30 kilo incl. Basis, som er det man bærer om hofterne). Den gode nyhed herved er at Gevær M/75 pludselig føles som om man gik med en bambuspind :-)

Undervisningen i felten bestod i grundlæggende rutiner som foretages hver gang man slår lejr. Egentligt er det bare kontrol af udrusning, gevær og sløring af sig selv på en struktureret måde - forsvaret elsker forkortelser som gør det nemt at huske sådanne ting, så det her kaldes FALKUSH, hvor H står for håndgranater, men dem har vi ingen set af endnu :-)

Herefter en turnus, hvor vi blandt andet lærte de militære bevægemåder. Praktisk var der en tur rundt i terrænet, som blandt andet førte os gennem et kampvognsspor fyldt med vand. Da vandet stod højest gik det os til midt på livet, men vi skulle jo igennem det. Jeg var glad for at min gruppe var første gruppe som kom igennem det - der blev nemlig mere og mere mudder. Ved sidste gruppe måtte sergenten hoppe i for at hive de sidste piger med, de sad nemlig fast. Sidst, men ikke mindst, lærte vi om liggende skyttehuller, og midt under foredraget kom kaptajnen forbi og overværede undervisningen. Slutteligt et foredrag om forskellige materialers dækningsgrad overfor skudild.

Resten af dagen i felten gik med våde støvler, og vedligehold af materiel om aftenen. Det tog en del tid, og da jeg våd og kold gik i seng tilbage på kasernen var jeg klar til at tage hjem.

Onsdag, den 4. februar - Denne dag vil sjældent blive glemt - alt gik simpelthen galt. Vi var kommet meget sent i seng dagen før, og det var nødvendigt at stå tidligt op for at kunne nå at få samlet stumperne, som var hængt til tørring, sammen. Nogle var knap så heldige med deres planlægning og kom for sent til morgenappel.

At komme for sent til morgenappel lyder måske ikke særlig vildt, men det er noget nær det helligste man kan komme for sent til overhovedet. Og sergenterne råbte og skreg, ikke mindst fordi Seniorsergenten bemærkede det.

Onsdag var også dagen hvor der var møde mellem de forskellige talsmænd i eskadronen og Majoren. Det deltog jeg naturligvis i, og fremførte som eneste kritikpunkt de forhold som kantinen tilbyder. Vi bruger ualmindelig meget tid på at stå i kø for tiden. Den pågældende dag var jeg gået i kantinen klokken 06:15 og først færdig med at sluge maden klokken 06:55 - og da vi skulle stille til morgenappel klokken 07:00 foregik turen i løb.

Mødet var klokken 09:00, der var de andre gået i felten, og jeg alene tilbage. Efter mødet måtte jeg således gå alene ud til de andre i felten, det er ret hårdt, da man ikke har en “røv” at følge efter, men det gik.

Dagen bød på “forhold overfor fjenden” i form af formationer og en handlebane hvor vi blev udsat for forskellig slags beskydning og skulle reagere herpå. Eftersom jeg ikke havde fået den teoretiske forklaring på formationerne tog det lidt lang tid lige at forstå hvorfor de andre stormede frem mod fjenden nogle gange, og andre gange løb i skjul.

Hvis der er noget man ikke smider væk i forsvaret, så er det stumper til geværet. To folk mente i løbet af dagen at have mistet nogle af deres stumper hertil, hvilket sergenterne absolut ikke tog særlig pænt. Efter forskellige ting, hvor et køretøj blandt andet kørte fast i felten, lykkedes det os dog at finde stumperne - under deres respektive senge.

Torsdag, den 5. februar - Mine fødder var blevet ret medtaget af at have mine kampstøvler på, så idag foregik ikke i helt så højt et tempo. I næste uge må jeg huske at komme på munderingsdepotet og høre om de evt. skulle ligge inde med nogle fødder som passer til mine støvler, eller have et par støvler som passer til mine fødder.

Torsdag var ellers en ret let dag - eneste egentlige aktivitet var en 10 km. march, som blev gennemført på lidt under 1,5 time, det må siges at være et ret godt tempo, fødderne taget i betragtning.

March er måske nok den bedste aktivitet vi har overhovedet - man går ude i naturen (og lige denne dag regnede det ikke), man kan snakke om løst og fast og komme på et lidt mere uformelt plan med gruppeføreren. Endnu foregår march uden oppakning, men senere skal vi gå 5 km. med Basis, og slutteligt ender vi med 12 km. med rygsæk. Men, så skulle vi også gerne være godt rustet til Rex-turen.

Senior-Sergenten, som skulle have givet os en lektion i tjenestekundskab, havde fri idag, hvilket betød aflysning af lektionen. Og på grund af det høje tempo på marchen blev vi aftrådt knap 2 timer tidligere end planlagt.

Derved fik jeg mere tid til at pleje mine stakkels hæle. Jeg gik på Musketteren (en café som har åbent torsdag, hvor man kan købe pilsnere) i badesandaler og bare fødder, andet kunne jeg ikke have på.

Fredag, den 6. februar - Fredage er typiske lette dage, det skyldes at vi skal aftrådes i ordentlig tid således at vi kan nå hjem til familierne og stadigvæk få lidt ud af dagen.

Dagen bød på en løbetur fra morgenen af - det havde visse folk i delingen godt brug for efter nattens udskejelser. Jeg selv havde svært ved turen på grund af fødderne, så efter knap 2 km. anmodede jeg om tilladelse til at træde ud.

En anden begivenhed var måltagning til M/69, som er vores udgangsuniform. Den får vi nok udleveret om 3 uger, og den holder bare 100 - man ser stjernegodt ud i den. Ligeledes måltagning til ridestøvler, som indgår i Ryt/69, som vi dog først må bære når vi har gennemført Rex-turen.

Dagens største begivenhed var dog min ilddåb som talsmand, idet fredag typisk er den dag hvor delingen først holder møde internt, og derefter fremkommer med eventuelle kritikpunkter overfor delingsføreren.

Dagsordenen for mødet bød på en lille opsang for begivenhederne om onsdagen, men også en opfordring til at stå mere sammen som deling og hjælpe hinanden. Til mødet med delingsfører-mødet fremførte vi mest forbedringer på bygningen, hvor vi har nogle ønsker som kunne gøre hverdagen lidt bedre.

Alt i alt lød det til at møderne var forløbet tilfredsstillende.

Ja, det var så ugen der gik - jeg har ikke styr på hvad der sker i næste uge - eller, jo, det har jeg for næste uge bliver en typisk standart uge, hvilket betyder følgende:

  • Mandag: Besøg på skydebanen.
  • Tirsdag & Onsdag: Feltdage
  • Torsdag: March.
  • Fredag: Stald-dag.
Hvis der er tale om en uge med et ulige ugenummer skal vi overnatte i felten, og da næste uge har nummer 7 bliver det således ikke specielt sjovt hvis det regner alt for meget på den dag. Så kryds endelig fingre for mig, please?