Prosit, medlemsblad for studerende i PROSA, skriver i januar-nummeret under overskriften “Ulønnet arbejde”:

Et medlem har ved siden af sit studie haft arbejde med udvikling af et site. Der var mange, som bidrog til udviklingen. De modtog efter aftale ikke løn, men der var en forventning om, at arbejdet senere kunne sælges og indbringe penge.

Der var enighed om, at i den situation skulle medlemmet have andel i disse penge. Der var også enighed om, at medlemmet kunne bruge sit arbejde til at profilere sig med, og at han beholdt ophavsretten til de ting, han programmerede. På et tidspunkt opstod der alvorlig uenighed mellem vort medlem og nogle af de andre udviklere, og vort medlem blev bedt om at forlade arbejdet. Han blev ved samme lejlighed gjort opmærksom på, at han ikke havde nogen ophavsret til sin kode, og at han ikke ville få andel i et evt. senere salg. PROSA har kørt sag for medlemmet. Retten er kommet med en tilkendegivelse om, at medlemmet skal have 103.500 kr., som værdien af hans arbejde er vurderet til. Til gengæld får han ikke ophavsretten og heller ikke andel i et evt. salg.

Medlemmet er godt tilfreds med afgørelsen. Vi har dog netop fået at vide, at modparten har bedt om at få tilkendegivelsen fra retten i form af en egentlig dom. Det kan tyde på, at de overvejer at anke sagen til landsretten.

Læren af dommen er, at hvis man har sådan nogen fællesskaber, hvor man udvikler ting, men hvor der ikke lønnes, fordi det i startfasen ikke betragtes kommercielt - så er det vigtigt, at man fra starten aftaler, hvordan man skal håndtere en situation, hvor man bliver uenige og må afbryde samarbejdet.

Se indlæget på side 6-7 af januar-nummeret af Prosit.