Jeg modtog lige medlemsbladet for KFUMs Soldatermissions Venner, Soldatervennen, og i dette nummer bringer de blandt andet et interview med mig. Jeg blev interviewet lige umiddelbart inden jeg skulle hjem - jeg havde ikke engang en uniform jeg kunne blive fotograferet i.

Mere på soldaterhjem end i felten!

Af Thomas Søvndal

Jeg har fået en aftale med landstalsmanden for Gardehusarregimentet og møder ham onsdag aften ved det store, orange stambord på KFUMs Soldaterhjem i Slagelse. Gennem det sidste år har denne værnepligtige gardehusar, Brian Nørremark fra Ilskov ved Herning - i trøjen bare “Ilskov”, hvilket han også ynder at blive kaldt civilt, være én af vore stamgæster, og jeg når lige at interviewe ham, inden han bliver hjemsendt på fredag. Inden jeg sætter med ned ved siden af ham, spørger jeg, om vi skal sætte os et andet sted, hvor der ikke sidder andre, men Ilskov afviser med en kommentar om, at han ikke har noget at skjule. Og sådan er Ilskov. Åben omkring sin person og sine holdninger, og totalt afslappet! Så det affinder jeg mig med og starter meget forudsigeligt - og med en henvisning til vores slogan om at skabe hjem for soldaterne - med at spørge:

Hvordan oplever du det at komme på soldaterhjemmet, er det let at føle sig hjemme her?

Jo-jo! Det bliver ligesom et andet hjem for os, der bor langt væk. Jeg kan jo prale med at have opholdt mig mere på KFUMs Soldaterhjem end i felten. Ilskov mener på hele regimentets vegne at kunne sige, at det er absolut godt at komme her. Når han på fredag aftræder til det civile liv, vil han huske KFUMs Soldaterhjem for dets medarbejdere, der altid er parate tilat lytte, og som ikke rynker på næsten ad gardehusarenes staldlugt og halmfyldte træsko.

Hvad tænker du om det, at det er et kristens hjem for jer soldater?

Det er religion på den gode måde. Man kan godt komme her selvom man er kritisk. Ilskov synes, det er rart, vi ikke tvinger kristendommen ned over hovedet på soldaterne.

Hvad med aftensangen, ville du ligeså gerne være den foruden, eller sætter du pris på den?

Det er meget hyggeligt, men ikke specielt interessant. Jeg kan godt lide, at vi ikke kun synger kristne sange, men kommer godt omkring den danske sangskat.

Da jeg presser på for at få at vide, om andagterne ikke har givet ham et eller andet at tænke over, udbryder Ilskov med et grin: Ugens Ord er godt! Han har fået én af vores plakater med citat fra Første Jøhannesbrev kapitel 2 vers 1, hvor der står: Men hvis nogen synder, har vi en talsmand hos Faderen, Jesus Kristus, den retfærdige. Sammenhængen med Ilskovs titel som landstalsmand er jo meget sjov, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor centralt et bibelvers gardehusar Ilskov har hængende på sin væg.