Politiken.dk skriver idag om chikane og tæskehold hos gardehusarene, og kilderne er blandt andre mig. Artiklen omhandler min fortid i Gardehusarregimentets Hesteeskadron, og har relation til 100% civilist, 100% fri som jeg skrev for næsten et år siden.

Baggrunden for artiklen er et debatindlæg af Jeppe Nybye, som blev efterfulgt af nogle artikler (1, 2, 3, 4) om forholdene på Varde Kaserne. Efterfølgende skrev jeg til journalisten og gjorde opmærksom på at hvis Forsvaret forsøgte at køre sagen af som “enkeltstående tilfælde på Varde Kaserne i én enhed”, så ville jeg godt fortælle hvordan tingene fungerede i Slagelse.

Og hvordan fungerede de så?

Først og fremmest hader HESK alle som ikke passer ind i deres tankegang. Det er såvel piger, som kontinuerligt straffes til de klipper deres flotte lange hår, talsmænd, som sætter grænser for hvad værnepligtige vil finde sig i og endelig personer som har lidt svært ved at finde sig til rette i det militære system - som eksempelvis Korsør fra mit værnepligtshold.

Korsør havde problemer med at falde til, og var i det hele taget en rigtig dårlig soldat, men derfor skal man behandles ordentligt. Når Korsør ikke havde styr på sine ting blev hele delingen kollektivt afstraffet ved bl.a. at måtte vente i regnen til støvnerne blev pudset, en ting fundet eller han fik noget udrustning korrekt monteret. Konstant blev disse episoder fulgt op af “kan I ikke hjælpe Korsør efter tjenestetid”, “det er hele stuens ansvar når Korsørs ting er væk”, “kan I ikke hanke lidt op i Korsør?” - og så er det klart at folk bliver sure af det.

Et klart eksempel på katastrofal ledelse, som gik hele vejen fra den værnepligtige sergent, over delingsføreren, til ridelæreren som konstant hånede Korsør ved hans elendige rideegenskaber til eskadronchefen som altid brillierede ved blot at råbe højere uden at forstå hvorfor.

Virksomhedskulturen i Gardehusarregimentets Hesteskadron og de resultater det fører med sig har jeg efterrationaliseret til min lærdom om Milgram Eksperimentet - lydighed overfor autoriteter, hvor forsøgspersoner ender med at være villige til at give et andet menneske dødeligt stød, blot fordi denne svarer forkert på et spørgsmål.

Det endte naturligvis med at Korsør fik tæsk, og vi så ham ikke siden. Jeg var ikke selv del i det - eller var jeg? For ingen var i tvivl om hvad der ville ske den aften, men ingen forhindrede det. Min påstand er at det var uundgåeligt, og at det i virkeligheden var Forsvaret og ledelsen i HESK som burde straffes for episoden.

Tak til Mølholm (Michael) for også at stå frem og fortælle om hans ydmygelse foran rundvisningsholdet.