Idag modtog jeg tilkendegivelsen fra retten i Tårnby, den er som følger:

Udskrift af retsbogen

Den 13. december 2004 kl. 18:00 blev retten sat i Retssal 1 af dommerfuldmægtig Dennis H. K. Jakobsen.

Der blev foretaget i offentligt retsmøde.

Sag nr. BS 751-2002:

Brian Nørremark
Bøgildvej 38, værelse 6
7430 Ikast

mod

Heste-Nettet Fond
v/Henrik Biering
Tømmerupvej 260
2791 Dragør

Sag nr. 505-2003:

Kongelundens Ridecenter Fond
v/Henrik Biering
Tømmerupvej 260
2791 Dragør

mod

Brian Nørremark
Bøgildvej 38, værelse 6
7430 Ikast

Ingen indkaldt eller mødt.

Foranlediget af parternes ønske efter domsforhandling den 15. november 2004 skal retten - uden forbindelse for en eventuel dom - fremkomme med følgende:

Tilkendegivelse

Søgsøger/interventionssagsøgte, Brian Nørremark, har overfor sagsøgte, Heste-Nettet Fond, og hovedintervenienten, Kongelundens Ridecenter Fond, nedlagt påstand om, at sagsøgte eller hovedintervenienten tilpligtes at anerkende, at ophavs- og ejendomsrettighederne til de i bilag 1 angivne dele af indholdet, der offentliggøres under domænenavnet www.heste-nettet.dk, tilhører sagsøger; at sagsøgte eller hovedintervenienten i den forbindelse er forpligtet til at udlevere det pågældende materiale til sagsøger/interventionssagsøgte til dennes frie afbenyttelse; og at sagsøgte og hovedintervenienten samtidig tilpligtes at ophøre med brugen af dette materiale i erhvervsmæssig henseende.

Sagsøgte og hovedintervenienten har heroverfor nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøger/interventionssagsøgte har nedlagt påstand om, at sagsøgte, subsidiært hovedintervenienten, tilpligtes at betale 103.500 kr., subsidiært et af retten fastsat mindre beløb, med tillæg af sædvanlig procesrente fra sagens anlæg.

Sagsøgte og hovedintervenienten har heroverfor nedlagt påstand om frifindelse.

Hovedintervenienten har nedlagt påstand om, at interventionssagsøgte tilpligtes at anerkende, at ophavs- og ejendomsrettighederne til indholdet af websitet www.heste-nettet.dk tilhører hovedintervenienten, og at interventionssagsøgte, som følge heraf ikke er berettiget til at benytte materialet og/eller den viden, sagsøger måtte have opnået i forbindelse med sagsøgers arbejde på websitet i anden erhvervsmæssig henseende.

Interventionssagsøgte har herover for nedlagt påstand om afvisning, subsidiært frifindelse.

Sagens omstændigheder fremgår i det væsentlige af deldommen af den 30. maj 2003.

Efter det foreliggende må det lægges til grund, at Brian Nørremark alene var tilknyttet projektet heste-nettet.dk på frivillig basis. Der er ikke godtgjort, at der forelå et egentligt ansættelsesforhold.

Retten kan efter forklaringerne lægge til grund, at det blev stillet Brian Nørremark i udsigt, at han kunne opnå en ikke ubetydelig fremtid indtjening af de udarbejdede programkoder. Dette blev Brian Nørremark reelt afskåret fra ved sagsøgtes/hovedintervenientens udelukkelse af ham fra projektet.

Det udførte er efter skønsmandens vurdering værdisat til 103.500 kr. Retten finder ikke anledning til at tilsidesætte denne vurdering.

Sagsøger har ikke nærmere specificeret, hvilke dele af det udførte arbejde, som det påberåbes har værkshøjde. Retten har endvidere udfra det fremlagte materiale ikke mulighed for at vurdere dette. Retten er af denne grund afskåret fra at vurdere, om det udførte arbejde nyeder beskyttelse i henhold til ophavsretsloven.

Herefter beror alene spørgsmålet om og i hvilket omfand Brian Nørremark er berettiget til honorering for det udførte arbejde.

Da Brian Nørremark er stillet en væsentlig indtjening i udsigt, og er afskåret fra dette hovedsageligt på grund af sagsøgtes/hovedintervenientens forhold, finder retten, at Brian Nørremrak bør honoreres for den leverede ydelse. Honoreringen kan ikke afskæres som følge af betragtninger om berettiget bortvisning, ligesom retten heller ikke finder, at Brian Nørremarks handlinger i dette frivillige arbejde i forenings- og fondsregi kan føre til, at Brian Nørremark er afkåret for honorering.

Retten har ved deldom af den 30. maj 2003 afgjort, at Heste-Nettet FOnd var rette sagsøgte. Kongelundens Ridecenter Fond har anlagt interventionssag den 15. juli 2003 med påstand om at være rette rettighedshaver til det udførte arbejde. Retten kan efter sagens oplysninger ikke udelukke, at hovedintervenienten sammen med sagsøgte har fremstået som ansvarlig for projektet.

Som følge heraf bør sagsøgte og hovedintervenienten in solidum honorere Brian Nørremark for det udførte arbejde.

Kun hovedintervenienten har nedlagt påstand om, at Brian Nørremark skal anerkende, at ophavs- og ejendomsretten til de udførte programkoder tilkommer dem. Da retten som følge af det anførte er afskåret fra at tage stilling til om det udførte arbejde nyder ophavsretslig beskyttelse, bør Brian Nørremark, når han honoreres for den leverede ydelse, anerkende, at ejendomsretten overgår til hovedintervenienten.

Retten skal derfor tilkendegive, at parterne bør forlige sagen ved, at sagsøgte, Heste-Nettet Fond v/Henrik Biering, og hovedintervenienten, Kongelundens Ridecenter Fond v/Henrik Biering, in solidum til sagsøger/interventionssagsøgte, Brian Nørremark, betaler 103.500 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg (dog for så vidt angår hovedintervenienten fra den 27. november 2003), samt at interventionssagsøgte anerkender, at ejendomsrettighederne til indholdet af websitet www.heste-nettet.dk tilhører hovedintervenienten, og at interventionssagsøgte, som følge heraf ikke er berettiget til at benytte materialet og/eller den viden, interventionssagsøgte måtte have opnået i forbindelse med interventionssagsøgtes arbejde på websitet i anden erhvervsmæssig henseende.

Retten skal opfordre parterne til at forlige sagen i overensstemmelse med rettens tilkendegivelse, samt at overlade det til retten - med sædvanlig kæreadgang - at træffe afgørelse om sagens omkostninger.

Sagen udsat til 3. januar 2005 på parternes stillingtagen hertil.

Retten hævet.

Dennis H. K. Jakobsen.